Kablolamanın en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken özellikleri; bilgisayar sistemlerinin hızlı, sağlıklı ve sorunsuz çalışabilecek şekilde network kablolamasının yapılmasıdır.

Genelde kablolamaya yeterince önem verilmediği için, işlevsel olmayan network kablolamaları üzerinde ciddi network problemlerine rastlanmaktadır. Özellikle yavaş ve sürekli kopan bağlantı v.s. gibi problemlerin sebebi mühendislik normlarına uyulmadan yapılmasıdır.


Kablolama altyapısının baştan iyi tasarlanıp yapılması ve yıllarca kullanılması ana ilke olmalıdır. 

Yapılacak olan kablolamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir: 

► Data kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.

► Kullanılan data kabloları Cat5, Cat6 gibi standartları desteklemelidir.

► Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda sonlandırılmalıdır.

► Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch Panel – Switch arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır.

► Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduguna dikkat edilmelidir.

Teknik Destek İçin : 0212 320 0722